Nebojte se mrtvoly

 
 
Opravdu není důvod k obavám. Řeč bude o jedné z nejoblíbenějších pozic. Pro méně trpělivé jedince se ale stává pravým opakem. Všichni ji dobře známe. Šavásana.
 
Po intenzivním cvičení konečná odpočinková pozice. Některým ale na skupinových lekcích může připadat naopak jako něco navíc. Dost často lidé z lekcí předčasně odchází s tím, že už je závěrečná relaxace něco, co být nemusí. Opak je ale pravdou!
V šavásaně doznívají účinky cvičení. Pomáhá propojit naše fyzické tělo s myslí, pokud tedy udržíme pozornost a neusneme. A tím je právě jednou z nejnáročnějších pozic. Vnímat své tělo plnou pozorností, být ve svém těle myslí, není až tak v této ásaně jednoduché. Učí nás zpomalit a být v absolutním klidu na těle i v mysli, bez výčitek a nutkání, že bychom zrovna teď měly dělat to či ono.
”Šava” znamená v sanskrtu mrtvola. Pozice nám ukazuje rovnováhu mezi životem a smrtí, které k sobě prostě neoddělitelně patří. Stejně jako klidný odpočinek a dynamická akce. Jedno bez druhého nemůže být.
Dopřejte si, byť na malou chvilku, vědomý odpočinek! Jen se položte na záda a vnímejte svůj dech, nic neovlivňujte. Jen pozorujte! Svoji pozornost věnujte postupně každé části svého těla. Na nic jiného nemyslete a buďte přítomni ve svém těle.Nic víc!
Že je to nuda??? To jen naše mysl nás opět přesvědčuje, že bychom měli dělat něco užitečnějšího a významnějšího. Když ale překonáte nutkání vstát a začít něco dělat, tak poznáte, jak tato krátká vědomá relaxace občerství vaše tělo i mysl. Stačí tak pár minutek a tolik potřebné energie se vrátí zpět.